شهر زیبای جلفا
جلفا
یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در شمال شهرستان جلفا واقع شدهاست. این شهر در دشت وسیع جلفا جای گرفتهاست و ارتفاع آن از سطح دریا ۷۱۰ متر میباشد. رودخانهٔ ارس از شمال شهر جلفا با جهت غربی-شرقی عبور میکند و در چهلکیلومتری غرب شهر و در منطقهٔ قزلقشلاق، «سد ارس» قرار گرفتهاست. این شهر در سال ۱۳۳۴ خورشیدی به شهر و در سال ۱۳۷۴ خورشیدی به شهرستان تبدیل شدهاست.جمعیت جلفا در سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۴٬۹۸۳ نفر بودهاست که از این جهت، سی و ششمین شهر استان آذربایجان شرقی محسوب میگردد.شهر کوچک و مرزی جلفا در حاشیهٔ جنوبی رودخانهٔ ارس و در شمال غرب استان آذربایجان شرقی واقع شدهاست. این شهر بهدلیل مرزیبودن، اهیت ویژهای پیدا کردهاست و از اینرو بازارچههای متعددی در آن ایجاد شدهاند. آب و هوای جلفا نسبت به سایر شهرهای آذربایجان، گرمتر و ملایمتر است و تابستانهایی نسبتاً گرم و زمستانهایی نسبتاً ملایم و سرد دارد.
مردم
اهالی شهر جلفا ترک آذربایجانی بوده و به زبان ترکی آذربایجانی و با لهجهٔ محلی خود سخن میگویند. شغل اکثر ساکنین این شهر کشاورزی و دامداری است. البته بهدلیل مرکزیت و اداری بودن جلفا و وجود ادارات مختلف دولتی و خصوصی در آن، عدهای نیز بهکار در اینگونه مراکز مشغول شدهاند. جمعیت این شهر براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی، بالغ بر ۴٬۹۸۳ نفر بودهاست که از این میان ۲٬۵۷۴ نفر مرد و ۲٬۴۰۹ نفر زن بودهاند. همچنین تعداد خانوارهای این شهر، ۱٬۳۶۵ خانوار بودهاست.
موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی شهرستان جلفا
شهرستان جلفا در شمالغرب بین شهرهای مرند ، اهر ، ماکو و بخشهای ورزقان و هرزند واقع شده است ، رود ارس در مرز ایران و جمهوری آذربایجان از شمال آن میگذرد ، جلفا از سطح دریا حدود ۷۲۰ متر ارتفاع دارد و از طریق خط آهن با تبریز و جمهوری آذربایجان و ارمنستان ارتباط مییابد که خط آهن جلفا آذربایجان باز بوده و در حال حاضر خط آهن جلفا – ارمنستان که از جمهوری آذربایجان میگذرد به دلیل نامناسب بودن روابط سیاسی ارمنستان و آذربایجان بسته میباشد.
آب و هوای جلفا حالت خاصی دارد ، تابستانهای آن بسیار گرم و زمستانهای معتدل دارد و بعلت وجود کوهستانهای بلند بادهای مرطوب مدیترانه و اقیانوس اطلس قدرت نفوذ به این منطقه را ندارد به این علت باران کمتری میبارد و پوشش گیاهی فقیری دارد ، منطقه جلفا با توجه به قدمت قدیمی و قرار گرفتن در کنار رودخانه ارس مرکز تمدن و بعضی صنایع منحصر به فرد بود از جمله پرورش کرم ابریشم ، بوقلمون .
جلفای اصفهان از اهالی این منطقه میباشند که شاه عباس به مشاغل فوق عده ای از اهالی جلفا را به اصفهان مهاجرت داد و جلفای اصفهان بوجود آمــد و از جمله آثار باستانی با اهمیت و با ارزش منطقه اعم از کلیسای سنت استپانوس معروف به ( کلیسا خرابه ) و آسیاب خرابه و پل شاه عباس و زیارتگاه محمد آقای معروف به نوجه مهر که محل زیارت عموم مردم این منطقه میباشد که همه گواه قدمت و تمدن این منطقه میباشد.
موقعیت منطقه ویژه اقتصادی جلفا
شهرستان جلفا یکی از شهرستانهای استان اذربایجانشرقی و در شمال غربی این استان واقع شده است . شهر جلفا مرکز این شهرستان در کنار رودخانه ارس در۴۵ درجه و ۳۸ دقیقه طول شرقی و۳۸ درجه و۵۶ دقیقه عرض شمال ودرفاصله ۱۳۰ کیلومتری تبریز و منطقه صفر مرزی قرار گرفته وفاصله هوائی ان از تهران۸۰۰ کیلومتر می باشد.
این شهرستان بصورت طولی درمیان رودخانه ارس درشمال وکوههای قره داغ در جنوب شکل گرفته که تنها دسترسی آسان از مرکز ایران به این منطقه از گردنه معروف واستراتژیک دره دیزاست.
این شهرستان از شمال بواسطه رودخانه ارس به جمهوریهای ارمنستان واذربایجان وازجنوب به شهرستان مرند ، ازغرب به شهرستانهای ماکو وخوی(استان اذربایجان غربی)وازشرق به شهرستانهای کلیبر واهرمنتهی می گردد.
جلفااز لحاظ موقعیت جغرافیائی وژئوپلیتیک درآذربایجان از مناطق حساس محصوب می شود چراکه سابقا پایگاه سیاسی واطلاعاتی نظام کپیتالیستی آمریکا در مقابل نظام سوسیالیستی شوروی سابق بوده ودرحال حاضر با دوجمهوری تازه استقلال یافته آذربایجان وارمنستان که هر کدام اهداف سیاسی خاص را دنبال می کنند سرحد مشترک دارد.
شهرستان جلفا دارای دو بخش(مرکزی ـ سیه رود) وپنج دهستان (ارسی ـ داران ـ نوجه مهر ـ دیزمار غربی ـ شجاع) و۵۲روستاو۹۰آبادی که دربستر طولی این منطقه واکثرا در پای کوههای قره داغ تکوین و رشد یافته اند.
طول شهرستان جلفا ۱۰۰کیلومتراست .
کلیسای «سنت استپانوس» موسوم به «کلیسا خرابه» واقع در نزدیکی شهر جلفا در استان آذربایجان شرقی که از عبادتگاههای مسیحیان در قرن یازدهم میلادی است ، چندی پیش از سوی سازمان علمی فرهنگی آموزشی سازمان ملل متحد (یونسکو) در
فهرست عجایب جهان قرار گرفت کلیسای سنت استپانوس موسوم به «کلیسا خرابه» که مورد توجه و زیارتگاه ارامنه است ، در ۱۶ کیلومتری غرب جلفا به فاصله ۳ کیلومتری کرانه رود ارس در روستای متروکهای به نام دره شام قرار دارد. نام کلیسا ملهم از نام استپانوس شهید اول راه مسیحیت است و به علت استقرار این کلیسا در روستای دره شام به این نام نیز خوانده میشود.
رودخانه ارس
۰۳ آبان ۱۳۸۸
ارس نام رودخانهای نسبتاً پرآب و خروشان است که در فاصله ۲ کیلومتری جلفا پس از گذشت از بستر تنگ کوهستانی که در کوههای نزدیک جلفا ایجاد نموده است وارد جلفا می شود. رودخانه ارس که از کشور ترکیه سرچشمه مى گیرد، حدود۴۵۰ کیلومتر از مرز آبى جمهورى اسلامى ایران با کشورهاى آذربایجان و ارمنستان را تشکیل مى دهد.
تاریخ و پیدایش نام رود ارس :
شهرهای مدفون شده در دامنه کوههای آرارات بزرگ ( الحارث ) و آرارات کوچک (الحویرث ) که در حال حاضر در کشور ترکیه قرار دارند و دامنه آنها مربوط به خاک ایران است را به اصحاب رس نسبت می دهند و نام رود ارس نیز که سرچشمه آن از قسمتهایی از این دو کوه است از همان رس گرفته شده است. ناگفته نماند که رس در لغت به معنی چاه و هر چیز کنده شده است. نام محلی این رود به ارمنی آراکس و به ترکی آراز است. نام اَرَس ریشه پارسی دارد و به معنای زلال و بی غل و غش است. رودخانه ارس در سال ۱۸۱۳ میلادی در پی عهدنامه گلستان به عنوان مرز ایران و روسیه برگزیده شد و تمامی مناطق شمال این رود از ایران جدا و به خاک روسیه افزوده شد.
سرچشمه ها ، موقعیت و مشخصات رودخانه ارس :
حوضه آبریز ارس جلگه پستی در نیمه شمالی استانهای آ. شرقی و غربی و اردبیل است و آب و هوای معتدلی نسبت به نیمه جنوبی این استانها دارد بارش فراوان در این منطقه علاوه بر کمک به اعتدال آب و هوا باعث ایجاد رودخانههای متعدد با دبی (حجم آب در واحد زمان /Sec M3 ( زیاد شده است. برخی از این رودها سرشاخههای متعددی در کشورهای همجوار (ترکیه- آذربایجان- ارمنستان) دارند و در نهایت به دریای خزر راه مییابند.
سرچشمه آن از کوههای مین گول داغ (هزار برکه) ترکیه واقع در جنوب شهر ارزروم است ، محل مذکور که در مرکز تجمع آبهای این کوهها وتشکیل ارس بوده ، بیش از ۸۰۰ متراز سطح دریا ارتفاع ندارد. طول رود از سرچشمه تا مصب قریب ۱۰۷۲ کیلومتر است که پس از سرازیر شدن از سرچشمه در نقطه ای به اسم « دوالو » وارد خاک ایران شده و از همین محل تا نقطه « قره دونی » که آخرین حد فاصل خاک ایران و ارس می باشد ، در شمال غربی ایران جریان دارد. رودخانه ارس پس از عبور از « قره دونی » وارد خاک قره باغ می شود و با طی مسیر در جمهوری آذربایجان به رودخانه « کورا » می پیوندندد و به دریای خزر می ریزد.
شعباتی که از خاک قفقازیه وارد رود ارس می شود عبارتند از : آرپاچای-رود نخجوان-رود کر. همچنین شعباتی که از خاک ایران وارد رود ارس می شود عبارتنداز: رود زنگماراز ماکو- رود آغ چای و قطور چای از خوی- رود زیلبیر از مرند – رود کوک گنبد از قره داغ – دره رود مغان.
عرض رودخانه ارس در جلفا گاهی تا ۲۰۰متر و ارتفاع وعمق بستر آن به ۲ تا ۳ متر می رسد. عریضترین نقطه رودخانه در نزدیکی شهر جلفا میباشد که بیش از ۲۰۰ متر عرض و بیش از ۴ متر عمق دارد که می توان سومین رودخانه ایران از لحاظ قدرت آب تلقی کرد. بستر رودخانه ارس دارای شیب زیادی بوده که آب با سرعت درآن جریان دارد و مثل رودهای دیگر نمی توان بر روی آن قایقرانی کرد ولی اگر قایق موتور دار باشد می توان از آن استفاده نمود.
در نزدیکی پاسگاه سیه رود که میان جلفا و خدا آفرین قرار گرفته درطی سالهای طولانی بستر خود را در دره یک کوهستان صخره ای ، بقدری پائین برده که بشکل یک دیواره کاملا عمودی با ژرفای خیلی زیاد درآمده بطوریکه این بستر بصورت یک پرتگاه خیلی خطرناک می باشد و مجرای ژرف ارس در این ناحیه به اسم (جاموش بغان بندی) که به فارسی یعنی بندی که گاومییش را خفه می کند نامیده می شود که دارای چشم انداز بسیار زیبایی می باشد.
جاذبه های توریستی منطقه :
طبیعت زیبا و تاریخ غنی، منطقه ارس را به یکی از مناطق ویژه توریستی تبدیل کرده است. کوهستان های بلند منطقه همه ساله کوهنوردان زیادی را به خود میخواند. رود زیبای ارس با مسیر پر پیچ و خم و حکایت های غریب خود یکی دیگر از جاذبه های گردشگری است. حیات وحش ارسباران با پوشش گیاهی منحصر به فرد و منطقه کیامکی با تنوع زیستی بی نظیر، سایر جاذبه های توریستی این منطقه به شمار میروند.
۱- کلیسای سنت استپانوس در ۱۶ کیلومتری غرب جلفا و به فاصله ی ۳ کیلومتری کرانه جنوبی ارس و در روستای متروکه ای به نام دره شام قرار دارد و نام کلیسا ملهم از نام استپانوس شهید اول راه مسیحیت می باشد و به علت استقرار آن در روستای دره شام به این نام نیز خوانده می شود.
۲- بر روی رودخانه ارس دو پل تاریخی به فاصله صد متر از یکدیگر بنا شده که به نام خدا آفرین مشهورند. پل اول به دوره سلجوقیان (۵۵۲- ۳۹۱ ه ق منسوب است. ۱۶۰ متر طول و ۱۵ طاق دارد. پل دوم خدا آفرین به طول حدود ۱۲۰ متر ودارای ۱۰ طاق ، و منسوب به دوره صفوی ( ۱۱۴۸ – ۹۰۷ ه ق ) است .
۳- حمام کردشت بر کنار رود ارس و در جوار روستای کردشت واقع شده است. دارای طراحی داخلی ونقاشی های دیواری بسیار جالب است. قدمت این حمام به بیش از دو قرن می رسد.